PRIMARIA COMUNEI GURASADA

Judetul Hunedoara

TURISM

    Mai degraba un capat de linie decat o localitate asezata in centrul arterelor  de transport, Gurasada are un potential excelent in domeniul turismului. Posibilitati neexploatate dar de o reala atractivitate te asteapta la tot pasul. Biserica "Sf. Arhanghel Mihail", monument istoric datand din secolul al XIII-lea este prima atractie si cea mai importanta pentru iubitorii de frumos, arhitectura si istorie.
    In comuna exista, in satul Boiu de Sus, o zona carstica care se intinde de la Carmazanesti la Glodghilesti si apartine depozitelor neojurasice. In Boiu de Sus este o rezervatie naturala de vipere cu corn unica in Europa. Tot la Boiu de Sus exista si o pestera constituita din 27 de cavitati naturale inventariate si explorate intre anii 1976 - 1978 de catre speologi amatori de la Arad. Ele sunt reprezentate de 24 de pesteri si 3 avene. Din totalul acestor cavitati, doar 5 indeplinesc lungimea de 1000 m si un singur aven trece de cota de 50 m. Se considera ca acest fenomen, deosebit de interesant, merita a fi protejat si deci este necesara trecerea lui pe Lista de monumente ale naturii in scopul protejarii lui, dar si pentru a fi pus in valoare. Aceasta ar duce la dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic.
    In satul Gurasada exista un conac boieresc "Klobosisky" cu un parc in suprafata de cca 2.50 Ha care contine arbori si arbusti rari ca: bambus, arbore lalea, pin canadian, arborii si arbustii fiind inventariati de specialisti de la Parcul dendrologic Simeria.
    In comuna exista 4 popasuri, 2 turistice - toate sunt la DN7, la doua asigurandu-se si cazare in casute si locuinta de tip familial. La aceste popasuri se poate servi si masa.
    Pe teritoriul comunei Gurasada exista o mica unitate de turism, Cabana Cristian, care cuprinde un local de alimentatie publica cu o capacitate de cca. 30 de locuri si 20 de locuri de cazare in casute de cate 2 locuri.
    De cativa ani a intrat in traditia comunei organizarea Zilei comunei Gurasada in ultima duminica a lunii iulie, manifestarea cultural - sportiva fiind organizata in parcul natural din satul Gurasada.