PRIMARIA COMUNEI GURASADA

Judetul Hunedoara

AGRICULTURA

    Zona este favorabila zootehniei, in special cresterii de vaci de lapte si oi. Pamantul arabil este de 1740 ha, si se preteaza in special culturii de paioase. Intinsele campuri cu flori au facut ca in zona sa se dezvolte un alt mestesug - apicultura. De asemenea, apropierea raului Mures a dus la dezvoltarea unei alte activitati, si anume piscicultura.
Patrimoniul natural deosebit al zonei face ca o alta activitate sa fie disponibila - este vorba despre culegerea ciupercilor din flora spontana, dar si despre culegerea plantelor medicinale. Aceste ultime doua ocupatii au si un potential economic deosebit datorita cererii de astfel de produse ecologice de pe piata interna, dar mai ales de pe cea externa.
    Pe teritoriul comunei Gurasada exista o unitate de productie, Centrul de Incercare a Soiurilor, care apartine Ministerului Agriculturii. In aceasta unitate se experimentau soiuri noi, create in tara si soiuri aduse din import, inainte de a fi introduse in cultura. In prezent acest centru si-a redus activitatea. Centrul detine 73 ha, din care 67 ha sunt teren agricol.
    Pe teritoriul comunei Gurasada mai exista, in doua localitati, Ulies si Campuri Surduc, doua incinte ale fostelor C.A.P.- uri, in care in prezent nu se desfasoara nici o activitate.
    Suprafetele agricole (3411 ha) din perimetrul comunei sunt exploatate pe diverse categorii de folosinta:
  • terenurile arabile (1740 ha) sunt cultivate in principal cu grau, porumb si cartofi;
  • pasunile (952 ha) sunt utilizate de crescatorii de animale;
  • fanetele (715 ha) sunt folosite tot in scopul cresterii animalelor, ca surse de furaje.
  • livezi si pepiniere pomicole (4 ha)
    Pe terenurile proprietate particulara se estimeaza a lucra un numar de cca. 500 persoane,o cifra exacta fiind greu de stabilit.



    Silvicultura
   
Pe raza administrativa a comunei Gurasada, padurile ocupa o suprafata de 5060  ha, reprezentand  54.43% din suprafata totala a comunei.
    Cele 5060 ha de padure sunt atat in proprietate privata cat si de stat.
    Padurile sunt administrate de Ocolul Silvic Ilia.
    Exploatarea padurilor se face de catre agenti privati.
    Pe teritoriul localitatii Carmazanesti se afla o cabana silvica.